Ekonomi

Tüm dünyanın gözü Fed’in faiz kararında! Altın ve dolar için kritik hafta

Bu hafta piyasalar ABD Merkez Bankası ( Besledi ) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı. Fed kararı altın, dolar ve kripto paralar yönünde belirleyici olacak. Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 25’er baz puan artırması beklenirken, piyasalar daha fazla faiz artırımının mümkün olduğuna veya bankaların uzun bir orta pozisyon verip vermeyeceğine dair sinyallere odaklanacak.

KARAR PİYASAYI NASIL ETKİLEYECEK?

Fed’in şahin politikalarına devam edeceğine dair sinyaller vermesi halinde altın ve Bitcoin üzerinde baskı olacağı ve yumuşama sinyalleri yönünde alınacak bir karar neticesinde doların ana para birimleri karşısında baskılanarak bu varlıkların önünün açılacağı tahmin ediliyor.

22 YILIN ZİRVESİ BEKLENİYOR

Faiz oranlarını 25 baz puan artırması beklenen Fed’in, faiz oranını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 – 5,5 aralığına yükseltmesi bekleniyor. Geçen ay faiz artırmayan Fed, son 16 ayda 11 kez faiz artırımına gitti.

FED FAİZ ARTIRIRSA ALTIN ​​VE DOLAR NE OLACAK?

ABD Merkez Bankası yani FED (Federal Reserve) faiz oranlarını yükseltirse, ülkedeki enflasyonun düşmesi ve dövizin artması yerel para biriminin diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı olacaktır. ABD doları, özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Kısacası FED faiz oranlarını artırmaya devam ederse, güvenli liman etkisiyle dünyada doların güçlenmesi ve altın fiyatlarının gerileyerek baskılaması bekleniyor.

FED FAİZLERİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN ​​VE DOLAR NE OLUR?

Fed faizi düşerse dolar kısa ve orta vadede değer kaybeder. Uluslararası piyasalarda altının fiyatı dolar üzerinden fiyatlandığı için dolar düştükçe altının onsu daha pahalı hale gelecektir. Sadık bir liman özelliği taşıyan altın, yatırım araçları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle FED’in faiz indirimi veya faiz indirimi sinyali altın fiyatlarını olumlu etkileyecektir.

haber-mezitli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu