Haber

Sağlık Bakanı Koca: “Hiçbir Şehir Hastanesinin işletmesini Yükleniciye vermedik, Sözleşmeden kaldırdık.

sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında; “Biz tüm hastanelerin sağlık hizmetlerini sözleşmede olmasına rağmen hiçbir yatırımcıya ya da yükleniciye vermedik yani sözleşmeden kaldırdık. Geç açılma durumları dikkate alındığında 25 yıllık olan şehir hastanesi yoktu. sözleşme süresi kesilmedi.Yeni açılan İzmir Şehir Hastanesi’nin yaşı 25 yıldan 10 yıl 3 aya yani 14 yıla kesildi. Bedeli yılda 8 ay ödenecek, 14 yıl sonra devletimize ait olacak yıl 8 ay. Yeni dönemde geriye dönük olanlar dahil hepsi için tavan fiyat belirledik. En yüksek noktada verilecek rakam olan toplam kullanım ücreti tüm şehir hastaneleri için 27.5 milyar euro, Kütahya “Hariç. Şehir hastanelerinde kira garantisi dışında herhangi bir garanti söz konusu değil” dedi.

Sağlık Bakanlığının 2024 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuşmaların ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

“GAZZE’YE GÖNDERDİĞİMİZ YARDIMLARI TAŞIYAN GEMİ BU AKŞAM 23.00’DE İZMİR’DEN ÇIKACAK, YARIN MISIR’IN EL-ARİŞ LİMANI’NA ULAŞACAK”

Bakan Koca, soruları yanıtlamadan önce kanser hastalarının ve yaralıların Gazze’den tahliyesine ilişkin açıklama yaptı. Son dakika “Gazze’ye gönderdiğimiz yardımları taşıyan gemi bu gece saat 23.00’te İzmir’den hareket edecek ve yarın Mısır’ın El-Ariş Limanı’na varacak. Bu süreçte Mısır’a gelen ilk kargo gemisi olacak. İçerisinde 8 sahra hastanesi bulunuyor. ve 20 hastane” dedi. ambulans, 500 ton tıbbi malzeme ve ilaç. Mısır Sağlık Bakanı ile yaklaşık bir saat istişarede bulunduk. Mısır’a giren kanser hastası çocukları bir an önce Türkiye’ye getirmek için onlarla tanışma daveti aldım. 3 ülkenin sağlık bakanları; Mısır, İsrail ve Türkiye, “Aldığımız kararla sağlık uyum grubu oluşturuldu ve 3 ülke için isimler belirlendi. Umuyoruz ki en kısa sürede hastaları güvenli bir şekilde tedavi etmek üzere ülkemize getirebiliriz” dedi.

Koca, milletvekillerinin şehir hastanelerine yönelik eleştirilerine şöyle yanıt verdi:

“HİÇBİR ŞEHİR HASTANESİNİN İŞLETMESİNİ YÜKLENİCİYE VERMEDİK, BUNU SÖZLEŞMEDEN KALDIRDIK”

“Şehir hastaneleri tartışmasının adını koyalım. Bazı siyasilere göre şehir hastaneleri ülkeye yük ama hastalarımıza göre şehirlerde büyük fırsat ve kolaylık. Biz tüm hastanelerin sağlık hizmetini onlara vermedik. herhangi bir yatırımcı ya da yüklenici sözleşmede olmasına rağmen yani sözleşmeden kaldırdık.Geç açılma durumları göz önüne alındığında 25 yıl vadeli Sözleşme süresini kesmediğimiz şehir hastanesi olmadı.Yeni açılan İzmir Şehir Hastanesi; 25 yıl 10 yıl 3 aya kesildi yani bedeli 14 yıl 8 ay ödenecek, 14 yıl 8 ay sonra ise devlete ait olacak.Çam Sakura; 6 yıl 7 aydan 15 yıl 7 aya kesildi.Sonra Pine Sakura bizim devletimiz olacak.Kocaeli’den kesilen süre 9 yıl 9 ay oldu, Kocaeli 15 yıl 1 ay sonra devlet olacak Etlik Şehir Hastanesi’nde 7 yıl 8 aydan kesilen süre bugünden itibaren 16 yıl 1 ay oldu. Bağlantısı kesilmeyen hastane kalmadı. Özellikle üzerimize düşen sorumlulukların yerine getirilmediğini düşünerek, kamu yararı adına imkanlarımız ölçüsünde gereğini yaptık. Sözleşme kapsamında sahip olduğumuz en büyük güç açılış takvimidir. Kira açılışla birlikte başlıyor eğer istediğimiz noktaya ulaşmıyorsa o yüzden açılmasına izin vermiyoruz. Şehir hastanelerinin ortalama hizmet ömrü şu anda 17 yılı geçmiyor. 15-16 yıl sonra şehir hastanelerinin tamamı devlete ait olacak. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanemiz sözleşmede bizim değildi ancak 480 üniteli Diş Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak faaliyete geçecek ve hastane bizimdir.

“ŞEHİR HASTANELERİNDE KİRA GARANTİSİ DIŞINDA HİÇBİR GARANTİ YOK”

Şehir hastanelerinde ani döviz değişimi ve enflasyon riskinin çok büyük olduğunu da biliyoruz. Bu riski en aza indirmek için Meclis’ten bir yasa çıkarılıp kabul edildi, tavan fiyat uygulamasıydı. Yeni dönemde geriye dönük olanlar da dahil hepsi için tavan fiyat belirledik. Kütahya hariç tüm şehir hastaneleri için en yüksek noktada verilecek rakam olan toplam kullanım ücreti 27,5 milyar euro. Metrekare başına verilecek rakam ise 2 bin 421. Şehir hastanesinin cihaz ve altyapı dahil metrekare başına birim maliyeti bugünkü parayla 1.465 euro. Dolayısıyla ülkeye yük olmaktan çıktı. Tavan uygulaması olduğu ve ödemelerin önemli bir kısmı ilk yıllarda yapıldığı için toplam bütçe içindeki payı her geçen gün azalacak. Şehir hastaneleri yapılıyor diye hiçbir hastaneyi kapatmama noktasında refleksif davranıyorum. Dışkapı, Sami Ulus, Onkoloji yıkılıp yerine daha büyükleri yapılıyor. Bunlardan başka bir tasarruf söz konusu olamaz. “Şehir hastanelerinde kira garantisi dışında herhangi bir garanti yoktur, hasta sayısı, hastane doluluk oranı, tomografi, MR, görüntüleme vb. asla garanti değildir.”

“GEÇEN YILA GÖRE MHRS’DEKİ SINAV SAYISINDA YÜZDE 20 ARTIŞ VAR”

MHRS’den randevu alınmasına ilişkin sorulara ilişkin ise Koca, “MHRS ile ilgili toplam muayene sayısında geçen yıla göre artış yüzde 20. Toplamda sorun var dediğiniz dönemde yüzde 20 daha fazla hasta geldi. Acil hastalar dışında randevusuz MHRS randevusu kadar hasta görüyoruz.” “Ortalama bir günde tedavi ettiğimiz MHRS hasta sayısı 950 bin. Bunların 650 bini sadece MHRS ile geliyor, 1/3’ü boş, alt branşlarda sorun var” dedi.

“TTB’NİN HEKİM GÖÇÜNE İLİŞKİN VERİLERİMİZ AŞILMAMIŞTIR”

Hekim göçüne ilişkin ellerindeki verilerin TTB bilgileriyle örtüşmediğini ve bu konuda TTB’den veri paylaşımı talep ettiklerini belirten Koca, “2022’de 1359 kişi bize soracak ama 450 kişi yurt dışında çalışıyor, geri kalanı da yurt içinde. Polisin verdiği bilgiye göre ülkede 2023’te 1321, 401 kişi vardı. “Yurt dışına çıkmış gibi görünüyor” dedi.

“GEN TERAPİSİ ÇALIŞMALARIMIZ SON AŞAMAYA ULAŞTI AMA BU KONUDA DEĞERLİ BİR ALTYAPI İHTİYACI VAR”

SMA hastalığının tedavisine yönelik çalışmalarını anlatan Koca, “SMA tedavisinde kullanılan iki ilaç tedavi listemizde yer alıyor. Gen tedavisiyle ilgili çalışmalarımızda son aşamaya gelindi ancak bu konuda değerli bir altyapıya ihtiyaç var. Ülkemizde yeterli uygulama merkezimiz yok, sayılarını arttırmayı hedefliyoruz. Uygulamayla birlikte klinik araştırmaları da kullanıyoruz.” “Müzakerelerimizi bu yönde başlatmayı hedefliyoruz, umarım sonuç alırız” dedi.

“BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜMÜZ YERLİ HPV AŞISI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI”

HPV aşısının ücretsiz olacağı vaadiyle ilgili soruyu yanıtlayan Koca, “HPV aşısı ile ilgili bilimsel komitemizi başlattık. Burada en önemli konulardan biri üreticinin sınırlı olması, onaylı 2 üreticinin olması. Bu konudaki talebimizi ifade etme şeklini kamu yararını da koruyacak şekilde planlarsak daha anlamlı olur.” Bu konuda sizden ricam, lütfen elimizi zayıflatmayın. Aşının yerli olarak üretilmesi için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nı görevlendirdik. Biyoteknoloji Enstitümüz çalışmaya başladı, ön bilgiler yerli aşıyı da üretebileceğimizi gösteriyor. Aşının en uygun şartlarda sağlanması için çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

habergemlik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu