Ekonomi

10 ülke resesyona giriyor: Almanya da listede

AB Komitesi, hem bu yıl hem de 2024 yılı için büyüme beklentilerini yeniden aşağı yönlü revize etti. Komite, Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği için sonbahar tahminlerini yüzde 0,2 oranında düşürürken, Avro Bölgesi’nin de yüzde 0,6 büyümesini beklediklerini açıkladı. Mayıs ayında Kurul bu sayının neredeyse iki katı olduğunu tahmin etti.

AB Komisyonu’nun gelecek yıl AB ülkeleri için büyüme varsayımı yüzde 1,3, Avro Bölgesi için ise yüzde 1,2 olurken, 2025 büyüme varsayımını da yüzde 1,6’ya yükseltti.

“AB EKONOMİSİ DİNAMİZMİNİ KAYBETTİ”

AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni, rakamları değerlendirirken, “AB ekonomisi açısından zor bir yılın sonuna yaklaşıyoruz. Zor bir yılın ardından ekonomimiz dinamizmini kaybetti. GSYİH son dönemde zar zor büyüdü. Yılın ilk dörtte üçü ve önümüzdeki çeyreklerde biraz iyileşmesi bekleniyor. Fiyatlar üzerindeki güçlü baskılar “ve onları kontrol etmek için gereken para sıkılaştırması ve küresel talepteki zayıflık, hane halklarına ve işletmelere baskı yaptı.” söz konusu.

AB ekonomisinin bu “ortalama performansı”, Birlik içindeki ekonomiler arasında yaşanan büyük farklılıkları maskeliyor. Enflasyonun satın alma gücü üzerindeki baskısı ve artan faiz oranlarının etkisinin tüm Avrupa ülkelerinde görüldüğünü belirten Gentiloni, “Tüm Avrupa ekonomisini etkileyen koşullar Almanya’yı da derinden etkiledi” diyor.

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde yaşanan sıkıntılar diğer ortakların ekonomileri üzerindeki baskıyı da artırıyor. Almanya’nın 2023’te yüzde 0,3’lük resesyona girmesi, gelecek yıl ise yüzde 0,8 gibi küçük bir oranla büyümeye dönmesi bekleniyor. Avrupa, önde gelen ekonomisinin çöküşünün yükünü taşıyor. Alman ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde zayıf tüketim ve sanayi üretiminin yüzde 2,1 oranında azalması nedeniyle resesyona girdi.

BU YIL 10 AB ÜLKESİNDE RESESYON BEKLENİYOR

Komisyona göre, aralarında Almanya’nın da bulunduğu en az 10 AB ülkesinin 2023 sonuna kadar resesyona girmesi bekleniyor. Bu yıl İsveç, Avusturya, İrlanda, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve üç Baltık ülkesinin resesyona girmesi bekleniyor. ülkeler.

Hırvatistan, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi hizmet odaklı ekonomiler güçlü talepten yararlandı ve bu yıl yüzde 2’nin üzerinde büyümeleri bekleniyor; Gelecek yıl da büyümelerinin daha sanayi odaklı ülkelerden daha yüksek kalması bekleniyor. Enerji ağırlıklı sanayi ekonomilerinin toparlanması daha uzun sürecektir.

Bu kapsamda bu yıl İrlanda yüzde 6,4, Lüksemburg ve Estonya yüzde 2,2, İsveç yüzde 1,3, Macaristan yüzde 1,2, Litvanya ve Avusturya yüzde 0,9, Letonya yüzde 1,6, Çek Cumhuriyeti yüzde 0, Almanya yüzde 0,5 küçülecek.

Öte yandan hizmet ve turizm odaklı ülkelerden İspanya’nın bu yıl yüzde 2,4, 2024’te yüzde 1,7 ve 2025’te yine yüzde 2’ye ulaşması bekleniyor. Yunanistan’da büyüme; Bu yıl yüzde 2,4’e, gelecek yıl yüzde 2,3’e, ardından da yüzde 2,2’ye çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan İtalya’da anemik bir aktivite var.

Komisyonun rakamlarını Le Figaro’ya değerlendiren Oxford Economics’ten Daniel Kral, “Alman ekonomisinin önündeki temel engellerden biri olan endüstriyel yavaşlamanın sonunu göremiyoruz. Global Sovereign Advisory şirketi tarafından bir çalışma yapıldı. Bu bağlamda Alman yetkililerin bugüne kadar sektöre sağladığı büyük miktardaki bütçe desteği, “Rekabet gücünün korunmasında önemli bir faktör olmaya devam ediyor” dedi.

Uzmanlar, koalisyon hükümetinin Kovid 19 salgınından kaynaklanan 60 milyar avroluk kullanılmamış krediyi iklim fonuna aktarma kararının Çarşamba günü Alman Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin, Berlin’in ekonomi politikalarındaki istikrar denklemini daha da karmaşıklaştırma riski taşıdığını belirtiyor.

BÜTÇE AÇIĞINDA GERİLEME BEKLENTİ VAR

Amerika’nın Sesi Türkçe’nin derlediği habere göre, Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama şu ana kadar hükümetlerin bütçe takviyeleriyle kısmen dengelendi. Bu desteğin kademeli olarak geri çekilmesinin ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Avro Bölgesi’nde ortalama bütçe açığının bu yıl yüzde 3,2, gelecek yıl ise yüzde 2,8 oranında artması bekleniyor. AB’nin “bir ülkenin bütçe açığının toplam bütçesinin yüzde 3’ünü aşamayacağını” belirten istikrar paktı kriterleri, Kovid-19 ve savaşlar nedeniyle 3 yıl süreyle askıya alındı. Ancak bu kriterlerin 1 Ocak’ta yeniden uygulanması gerekiyor.

2023-2025 yılları arasında Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya’nın borçlarının GSYİH’ye oranı olarak azalacağı öngörülüyor. Bütçe disiplinine aykırı olarak borçlanmaya devam eden Avrupa’nın “kötü öğrencileri” Fransa, İtalya ve Belçika’da bütçe açıkları artacak.

ENFLASYONLA İLGİLİ İYİ HABER

Avrupa Komisyonu’nun iddialarına göre ekonomiye dair iyi haberler enflasyon rakamlarından geliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek amacıyla uyguladığı faiz politikası sayesinde Euro Bölgesi enflasyon ortalamasının bu yıl 5,6’dan 3,2’ye gerilemesi bekleniyor. Gelecek yıl yüzde 2,2 olacağı iddia ediliyor.

Ancak bu rakamlar son iki yılın en düşük seviyesinde olsa da tüketici fiyatlarındaki artış sorun olmaya devam ediyor.

Komisyona göre euro bölgesindeki işsizlik oranı 2023 yılında yüzde 6,6 olacak ve bu rakam gelecek yıl da değişmeyecek.

JEOPOLİTİK GERİLİMLERİN YARATTIĞI BASKI

Ancak enflasyondaki yükselişi durduran ilaç olan faiz artışının kötü sonuçları kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, faiz artışının kilit sektörlerde “talebi baskıladığını” söylüyor. “Tüketim büyük ölçüde yüksek enflasyon ve son on iki ayda reel gelirlerdeki düşüş nedeniyle düştü, ancak sıkı para politikası hane halkı harcamaları üzerinde ana fren görevi gördü.”inanıyor.

Ancak IMF, enflasyondaki toparlanma riskinden korunmak için mali sıkılaştırmanın olumsuz etkilerine ilişkin artan eleştiriler karşısında merkez bankalarını kararlı olmaya davet ediyor. Bu nedenle hükümetler büyümedeki düşüşe tepki vermek için faiz indirimine yönelik hızlı hareket etmeyi planlamıyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) öncülüğünde kredi koşullarında eşi benzeri görülmemiş bir sıkılaşma ve ana faiz oranının tarihi yüksek seviyesi olan yüzde 4’e yükselmesi nedeniyle Avro Bölgesi’nde büyüme rakamları geriledi. Ancak ECB, enflasyon risklerinin hâlâ en ufak bir düşüşü bile öngöremeyecek kadar yüksek olduğu konusunda uyardı.

Avrupa Konseyi, Rusya-Ukrayna krizinin ardından Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilimlerin tetikleyebileceği enerji fiyatlarında yeni bir artış olabileceğine de dikkat çekiyor. AB Komiseri Gentiloni, “Orta Doğu’da devam eden çatışmanın şu ana kadar bölge dışında sınırlı bir ekonomik etkisi oldu, ancak artan jeopolitik gerilimler, görünümün daha da kararması riskini artırdı.” dedi.

tutakhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu