Pandemi Düzeni Kedilere de Mi Geçti? FIP Güney Kıbrıs’ta Son 6 Ayda 300 Bin Kedinin Ölmesine Neden Oldu
Pandeminin pençesinden yeni kurtulmuşken bir felaketin daha ayak sesleri duyulmaya başlandı. Güney Kıbrıs’ı etkisi altına alan ve son 6 ayda 300 bin kediyi öldüren FIP hastalığı, kedi pandemisine dönüştü. Kedilerin zamanı mı?
Detaylar içerikte ?
Kedilerin yaşam alanı olan Kıbrıs, bazen “kediler adası” olarak anılır.
Ölümcül ve bulaşıcı bir hastalık olan FIP (Feline bulaşıcı peritonit), Ocak ayından bu yana Ada’da 300.000 kedinin ölmesine neden oldu.
Bu durum Kıbrıs’ı kedi ölüleri adasına çevirmiştir.
Nedir bu FIP derseniz hızlıca anlatalım…
Ne yazık ki FIP tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabiliyor ve bu hastalığın tedavisi büyük önlemler gerektiriyor.
Virüs; Ayrıca bakım fırçaları, kedi kumu kepçeleri ve insan teması yoluyla da bulaşabilir.
Uluslararası Kedi Tabipleri Birliği Lideri Dr. Nathalie Dowgray, Kıbrıs’taki salgınla ilgili endişelerini dile getirirken, bu durumun birçok kediyi etkileyebileceğini ve tedavi şansının olmayabileceğini belirtti.
FIP semptomları ateş, yorgunluk ve iştahsızlık gibi temel semptomları içerir.
Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Mutlu Sevinç, bu olayların Türkiye’de de görüldüğünü ve FIP nedeniyle her gün 3-4 kedinin kliniğe geldiğini belirtiyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Ethem Temizel ise FIP’in çoklu kedi ortamlarında hızla yayıldığına değiniyor.
Günümüzde hastalıkların tedavisinde küçük de olsa umut veren bazı yenilikler var.
FIP hastalığı sizi çok endişelendirmesin ama her zaman tedbirli olmakta fayda olduğu unutulmamalıdır. Minik patili dostlarımıza şimdiden sağlıklı uzun ömürler diliyoruz ?