Küresel piyasalarda Çin kaygısı
Çin hisselerindeki kayıplar, Asya endekslerinin geri kalanını aşağı çekti.
MSCI Asya Pasifik Endeksi de ikinci güne kayıplarını taşıyor. Çin’in Fransa’daki büyükelçisinin eski Sovyet ülkelerinin egemenliğine ilişkin “Egemen bir ülke olarak statüleri uluslararası bir anlaşmada somutlaştırılmadığı için uluslararası hukukta etkin bir statüye sahip değiller” yorumunun ardından Avrupa ülkelerinden yansımalar gelmeye devam ediyor.
Açıklanan olumlu bilgilere rağmen jeopolitik gerilim ve Çin’deki teşviklerin sona ereceği beklentileri hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor. Wall Street endeksleri, dünkü yatay kapanışların ardından vadeli işlemlerde karıştı. Haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,17 düşen Boomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay seyrediyor.
ÇİN YÖNETİMİNİN YENİ ODAĞI TEŞVİK DEĞİL İYİLEŞTİRMELER OLACAK
Ekonominin toparlanmaya başladığı Çin’de üst düzey yöneticiler artık siyasetin odak noktalarını teşvik artırıcı adımlardan istihdamı artırmaya ve iş dünyasının verdiği güvenle emlak piyasasını güçlendirmeye kaydırmaya hazırlanıyor.
Devlet Lideri Xi Jinping’in başkanlığındaki Komünist Parti Politbüro’nun ağırlıklı olarak ekonomi odaklı ve geleceğin ekonomi politikalarının belirlendiği Nisan ayı toplantısının bu hafta gerçekleşmesi ihtimali bulunuyor.
Büyümenin toparlanmaya başladığı bu dönemde nakit ve finansal takviye mesajlarını ekonomistler de yakından izliyor. Birçok banka, Çin için büyüme tahminlerini hükümetin resmi hedefi olan yaklaşık yüzde 5, yüzde 6’ya yakın veya bunun üzerindeki seviyelere yükseltti. Bu, daha fazla teşviğe olan ihtiyacın azaldığı anlamına gelir. Çin Halk Bankası, pandemik teşvikleri azaltmaya başlayacağının sinyallerini çoktan vermişti.
Citigroup Inc. Çinli ekonomistler ayrıca Çin Halk Bankası’nın ekonomi yeniden rayına oturduğunda bekle-gör politikasına geçebileceğini ve ardından normalleşmeye başlayabileceğini düşünüyor.