Haber

Haziran ayı son 10 yılın en yüksek araç satış rakamına ulaştı

Otomobil fiyatlarında son dönemde yaşanan artış devam ediyor. Otomobilin ticari bir yatırım aracına dönüştüğüne dikkat çeken İstinye Üniversitesi (İSÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi. Üyesi Naim Çetintürk, “Bu nedenle özellikle bu yıl satış rakamlarının hemen hemen her ay zirve yaptığını görüyoruz. Haziran bize son 10 yılın en yüksek satış rakamını gösterdi ve muhtemelen Temmuz’da da benzer bir senaryo yaşanacak” diyor.

 

Özellikle pandemi ile birlikte artan otomobil fiyatları artmaya devam ederken, araç satın almak sadece ihtiyacı karşılamanın ötesinde ticari bir boyuta taşındı. İstinye Üniversitesi (İSÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi. Üyesi Naim Çetintürk, “Genel olarak otomobil satış rakamlarına baktığımızda özellikle pandemi sürecinden sonra artan fiyatlar nedeniyle otomobil emtia olmanın ötesinde ticari bir yatırım aracına dönüştü” diyor. Bunun önüne geçmek için gösterilen çabaların yeterli olmadığını belirten Çetintürk, “Vergilendirmenin hem sıfır kilometre hem de 2. el otomobil pazarı açısından nihai satış rakamlarına olumsuz bir etkisi olduğunu söylemek pek mümkün görünmüyor.”

“Çeşitli tüketici gruplarına uygun otomobiller tavsiye edilir”

Otomobil ticaretinde vergi düzenlemelerinin nasıl hesaplandığı hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi. Üye Naim Çetintürk diyor ki:

“Otomobil ticaretini sıfır kilometre ve 2. el diye ayırdığımızda vergilendirme yeni satılan araçlar için geçerli bir uygulama. Burada arabaların fabrika çıkış fiyatı yani vergi öncesi satış miktarı ve aracın motor hacmi baz alınarak makul skalalar oluşturulmuştur. Buna göre fabrika çıkış fiyatına veya motor hacmine göre yüzde 45-50-60-70 ve yüzde 80 olmak üzere beş farklı ÖTV segmenti bulunuyor. ÖTV uygulandıktan sonra belirlenen fiyata yüzde 20 KDV ekleniyor ve aracın son satış fiyatı ortaya çıkıyor. Genel olarak, her bir vergi dilimine belirli sayıda araç dahil edilir. Otomobil firmaları, mümkün olduğunca hem araç hem de vergi diliminde farklı tüketici kümelerine uygun otomobiller sunarak, farklı segmentlerde ve her segmentte otomobilleri farklı donanım paketlerinde sunmayı hedefliyor.”

“ÖTV ve matrah düzenlemesi sıfır kilometre araçlara olan talebi artırıyor”

Otomotiv pazarında vergilendirmenin amacı hakkında bilgi veren Çetintürk, “Otomotiv pazarında vergilendirmenin amacı, her vergi türünde olduğu gibi ülkemizde kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik kaynak oluşturmaktır. Bu kapsamda uzun yıllardır sıfır otomobillerden ÖTV ve katma değer vergisi olmak üzere iki farklı vergi tahsil edilmektedir. Elbette son kullanıcı için vergilendirme nihai satış fiyatını belirleyen bir unsurdur. Zaman zaman ÖTV bölgeleri ve taban seviyelerinde yapılan düzenlemeler sıfır kilometre araçlara olan talebi artırıyor” dedi. Vergilendirme sürecinde öne çıkan unsurlardan bahseden Çetintürk, şöyle devam ediyor:

“Ülkenin genel vergilendirme politikası doğrultusunda araç fiyatlarına ve motor hacmine göre bir sınıflandırma söz konusu. Buradaki amaç, insanımızın daha sık alabileceği temel modelleri mümkün olduğunca az vergilendirerek daha ulaşılabilir fiyatlarda tutmaktır. Segment ve emisyon hacmi büyüdükçe vergi dilimine ve duruma göre aracın fiyatı da artıyor. Bu açıdan otomotiv pazarında vergilendirmenin gelir dağılımına yönelik kademeli olarak planlanmasından bahsedebiliriz.”

“Otomobil ticari bir yatırım aracına dönüştü”

Otomobillerin ticari bir yatırım aracına dönüştüğünü kaydeden Çetintürk, şunları kaydetti: Genel olarak otomobil satış adetlerine baktığımızda özellikle pandemi sürecinden sonra artan fiyatlar nedeniyle otomobil bir meta olmanın ötesinde ticari bir yatırım aracına dönüştü. Bu nedenle bu yıl neredeyse her ay satış adetlerinin zirve yaptığını görüyoruz. Örneğin, Haziran ayı bize son 10 yılın en yüksek satış adetlerini gösterdi ve benzer bir senaryo muhtemelen Temmuz ayında yaşanacak. Bu nedenle vergilendirmenin son satış rakamlarına hem sıfır kilometre hem de ikinci el pazarı açısından olumsuz bir etkisinin olduğunu söylemek pek mümkün görünmüyor.

“Vergilendirmede yeniden yapılanma gündeme gelebilir”

Önümüzdeki dönemde vergilendirmede yeni bir düzenlemenin gündeme geleceğini belirten Çetintürk, detayları şöyle açıklıyor:

“Özellikle ÖTV’de her vergi diliminin bir alt ve üst vergi matrahı var. Maalesef döviz fiyatlarının artmasından dolayı fabrika çıkış fiyatları da yükseliyor, örneğin daha önce yüzde 50 segmentine giren bir araç bir anda yüzde 70 dilimine girebiliyor. Mevcut durumumuzda, tüm arabalar yüzde 80 vergi diliminde kümelenmiştir. Bu nedenle böyle bir dağılım olduğunda daha önce iki kez olduğu gibi vergi dilimine ait vergi matrah tabloları güncellenmektedir. Bu sayede araçlar üzerindeki vergi yükü azaltıldığı için vatandaşlarımızın daha erişilebilir fiyatlarla satın almaları sağlanıyor. Önümüzdeki dönemde az önce bahsettiğim durumdan dolayı yine böyle bir güncelleme ile karşılaşabiliriz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habertufanbeyli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu