Elektronik sigaralar kalp krizlerinin oluşmasını kolaylaştırıyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Kansu, elektronik sigaraların nikotin bağımlılığını artırdığını belirterek, “Solunum fonksiyonlarını bozar, damar sertliğine neden olarak kalp krizi oluşumunu kolaylaştırır.” terimleri kullandı.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Kansu, her yıl milyonlarca insanın sigaranın neden olduğu kanser, damar sertliği, kalp ve akciğer hastalıklarından hayatını kaybettiğini belirtti.
Emsal teşkil eden sağlık sorunlarına yol açan elektronik sigara tüketiminin de son dönemde arttığını belirten Kansu, elektronik sigaranın; nikotin bağımlılığını artırdığını, solunum fonksiyonlarını bozduğunu ve damar sertliğine neden olarak kalp krizi oluşumunu kolaylaştırdığını bildirdi.
Kansu, rengarenk ambalajlarda ve farklı tatlarda sunulan elektronik sigaranın yatırımcıların iştahını kabarttığını belirterek, “Pazarlama stratejisi olarak temiz sunulmak istense de israf olduğunu dünya kabul ediyor. Görünüşü, kullanımı ve içimi ile sigarayı taklit etmek için tasarlanmış ve birçok farklı çeşidi bulunan bir cihazdır.Döneminde yapılan tıbbi araştırmalar, içeriğindeki bazı kimyasalların en az sigaranın içeriği kadar zararlı olduğunu göstermektedir. Nikotin bağımlılık yaratır ve var olan bağımlılığı artırır. İçeriğindeki nikotin nedeniyle damar sertliğine yol açarak kriz oluşumunu kolaylaştırıyor ve kalp hastalığı riskini artırıyor.” değerlendirmesini yaptı.
“Yüksek kalp atış hızı ve tansiyon uzun vadede kalp sağlığını etkiler”
Genelde nikotin, tatlandırıcılar ve diğer kimyasalların aerosolü solumasına izin verirken, solunabilir nikotin buharı saldığına dikkat çeken şunları söyledi:
“Dumanın kokusu ve yoğunluğu isteğe göre ayarlanabilmektedir. Elektronik sigara solüsyonları nikotin, aroma, tütün artefaktları (sigara, nargile, puro) ve kanserojen elementleri üreticiye veya isteğe göre ayarlanmış ölçülerde içerebilmektedir. kanser.Nikotin her nefeste 0-36mg/mL ortasında alınır. Bu nedenle elektronik sigaralar sigaradan daha fazla nikotin alımına neden olur.
Elektronik sigara kartuşunun içindeki likitte propilen glikol, etanol, nitrozamin, tütün çiçeği, nane, kahve, çikolata, meyve aromaları gibi tat ve koku içeren farklı kimyasallar olabilir. Solunum sistemi yoluyla akciğerlere alındığında solunum fonksiyonlarını bozar. Bu, üretim aşamasında solunabilir toz ve partiküllerin solunması halinde obstrüktif akciğer hastalığına yol açıyor gibi görünmektedir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, solunum yolu hastalıkları, astım gibi durumların oluşmasına ve kötüleşmesine neden olur.”
Elektronik sigaranın sigarayı bırakmak için kullanılmasının doğru olmadığını vurgulayan Kansu, tütün sektörünün elektronik sigara ile daha fazla müşteriye ulaşmak ve daha çok insanı bağımlı hale getirmek istediğini belirtti.
Elektronik sigara ile nikotin bağımlılığının yeniden arttığını belirten Kansu, “Günümüzde hiç sigara içmemiş gençler daha sadık olduklarına inanarak elektronik sigaraya başlayıp normal sigaraya geçiyorlar. Elektronik sigaradan bir nefes çekmenin çok değerli delilleri var. nikotin içermesi kalp atış hızını yükseltir ve kan basıncını yükseltir. Yüksek kalp atış hızı ve tansiyon uzun vadede kalp sağlığını etkiler.” terimleri kullandı.